Hsslive.co.in: Kerala Higher Secondary News, Plus Two Notes, Plus One Notes, Plus two study material, Higher Secondary Question Paper.

Saturday, April 24, 2021

Plus Two Botany Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Botany Practical Viva Questions and Answers
Plus Two Botany Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Botany Practical Viva Questions and Answers: In this article, we will provide some of the most asked practical viva questions and answers asked in the Plus Two Botany Practical exam each year. We have compiled this list from viva questions from analysis of previous practical exams and collected these Plus Two Botany Practical Viva Questions and Answers for students preparing for upcoming Botany practical exams.


Plus Two Botany Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Botany Practical Viva Exam. A necessary evil. Most students break out in a cold sweat at the mere thought. How do I prepare? What are they going to ask me? What should I ask them? Those are just a few of the questions that run through the mind of the average student.

Board

SCERT, Kerala

Class

Plus Two

Subject

Botany

Exam

Practical

Study Materials

Viva Q&A

Provider

Hsslive.co.in

Plus Two All Subject Practical Viva Q&A

Click Here


How to get Plus Two Botany Practical Viva Questions?

  1. Visit our website of hsslive.co.in
  2. Search for Plus Two Practical Viva Questions and Answers
  3. Now look for Plus Two Botany Practical Viva Questions and Answers.
  4. Bookmark this page for preparing for Plus Two Botany Practical Viva Exam.

Plus Two Botany Practical Viva Questions & Answers

We have listed below the list of most asked plus two Botany practical viva questions along with answers of each below:

1. Which of the following is a gaseous hormone?
a) Ethylene
b) ABA
c) GA
d) Auxin
Answer: a
Explanation: Ethylene is a volatile gaseous hormone. GA, ABA and Auxin are acidic in nature. GA and Auxin are growth promoters while ABA is a growth inhibitor.

2. ABA is a derivative of adenine purine.
a) True
b) False
Answer: b
Explanation: ABA is a growth inhibitor. It is a derivative of carotenoids. It is functional mainly during stressful conditions. Cytokinin is a growth promoter. It is an adenine derivative (N6-furfurylamino purine). It is responsible for plant growth along with auxin hormone.

3. The hormone responsible for femaleness in cucumbers is ________
a) IAA
b) ABA
c) GA
d) Ethylene
Answer: d
Explanation: Ethylene is the hormone responsible for femaleness in cucumbers. IAA and GA induce parthenocarpy in fruits. ABA is not related to ripening of fruits.

4. Richmond Lang effect is linked to ________
a) Cytokinins
b) ABA
c) GA
d) NAA
Answer: a
Explanation: Richmond Lang effect is related to delay in senescence of mature parts of plants. It is linked to cytokinin hormone. GA and NAA also help in attaining precocious maturity. ABA promotes senescence in stressful conditions.

5. The hormone antagonistic to ABA is_______
a) IAA
b) Ethylene
c) GA
d) Kinetin
Answer: c
Explanation: GA acts antagonistically to ABA. IAA is synthetic auxin. Kinetin delays senescence. Ethylene promotes abscission of older parts.

6. The source of hormone ethylene is________
a) oats
b) ethephon
c) coconut milk
d) urine
Answer: b
Explanation: The source of hormone ethylene is ethephon. Source of auxin is oats. Source of cytokinin is coconut kernel. Auxin was first isolated from human urine.

7. The role of PGRs is a kind of intrinsic control.
a) True
b) False
Answer: a
Explanation: Plant growth is controlled by factors categorized into intrinsic control, genomic control and extrinsic control. Plant growth regulators including both promoters and inhibitors are controlled by hormones and come under intrinsic control. All the environmental factors come under extrinsic control.

8. Which of the following hormone is a stress hormone?
a) Ethylene
b) ABA
c) Auxin
d) GA
Answer: b
Explanation: ABA is a hormone which works in stressful conditions. GA acts antagonistic to ABA. Auxin leads to apical dominance. Ethylene is related to early ripening of fruits.

9. Which of the following hormone is used to induce morphogenesis in plant tissue culture?
a) Cytokinins
b) Ethylene
c) Auxin
d) ABA
Answer: a
Explanation: Cytokinins is used to induce morphogenesis in plant tissue culture. Auxin and cytokinin together in varied amounts carry out root and shoot differentiation. Ethylene leads to early ripening. ABA acts as a stress hormone.

10. The hormone responsible for enhancement of the respiration rate of fruits thereby leading to its early ripening is ________
a) Auxin
b) GA3
c) Ethylene
d) ABA
Answer: c
Explanation: Ethylene is the hormone responsible for enhancement of the respiration rate of fruits thereby leading to its early ripening. Auxin and GA3 induces parthenocarpy of fruits. ABA acts as a stress hormone.


Plus Two All Subjects Practical Viva Questions & Answers


Importance of Plus Two Botany Practical Viva Questions & Answers

All students should know the plus two Botany practical viva questions to enhance their preparation in the right direction for the examinations. It will help the students to get an answer and help them to manage their time during the exam effectively.


Plus Two All Subjects Practical Records

Share:

0 comments:

Post a Comment

Plus One (+1) Previous Year Question Papers

Plus One (+1) Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Physics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Chemistry Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Maths Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Zoology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Botany Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Computer Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Computer Application Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Commerce Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Humanities Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Economics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) History Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Islamic History Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Psychology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Sociology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Political Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Geography Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Accountancy Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Business Studies Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) English Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Hindi Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Arabic Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Kaithang Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Malayalam Previous Year Chapter Wise Question Papers

Plus Two (+2) Previous Year Question Papers

Plus Two (+2) Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Physics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Chemistry Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Maths Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Zoology Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Botany Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Computer Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Computer Application Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Commerce Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Humanities Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Economics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) History Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Islamic History Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Psychology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Sociology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Political Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Geography Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Accountancy Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Business Studies Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) English Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Hindi Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Arabic Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Kaithang Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Malayalam Previous Year Chapter Wise Question Papers
Copyright © Hsslive