Hsslive.co.in: Kerala Higher Secondary News, Plus Two Notes, Plus One Notes, Plus two study material, Higher Secondary Question Paper.

Saturday, April 24, 2021

Plus Two Chemistry Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Chemistry Practical Viva Questions and Answers
Plus Two Chemistry Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Chemistry Practical Viva Questions and Answers: In this article, we will provide some of the most asked practical viva questions and answers asked in the Plus Two Chemistry Practical exam each year. We have compiled this list from viva questions from analysis of previous practical exams and collected these Plus Two Chemistry Practical Viva Questions and Answers for students preparing for upcoming Chemistry practical exams.


Plus Two Chemistry Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Chemistry Practical Viva Exam. A necessary evil. Most students break out in a cold sweat at the mere thought. How do I prepare? What are they going to ask me? What should I ask them? Those are just a few of the questions that run through the mind of the average student.

Board

SCERT, Kerala

Class

Plus Two

Subject

Chemistry

Exam

Practical

Study Materials

Viva Q&A

Provider

Hsslive.co.in

Plus Two All Subject Practical Viva Q&A

Click Here


How to get Plus Two Chemistry Practical Viva Questions?

  1. Visit our website of hsslive.co.in
  2. Search for Plus Two Practical Viva Questions and Answers
  3. Now look for Plus Two Chemistry Practical Viva Questions and Answers.
  4. Bookmark this page for preparing for Plus Two Chemistry Practical Viva Exam.

Plus Two Chemistry Practical Viva Questions & Answers

We have listed below the list of most asked plus two Chemistry practical viva questions along with answers of each below:

Q1. What is Valency?

Ans: Valency is the combining power of an element with another atom to form a chemical bond between them. Elements in the same group of the periodic table have the same valency. The valency of an element is related to how many electrons are in the outermost shell.

Q2. What is the Avogadro’s number value?

Ans: Avogadro’s number is defined as the number of elementary particles (molecules, atoms, compounds, etc.) per mole of a substance. Avogadro’s number = 6.023 X 1023 mol-1 .

Q3. What is the monomer of polyethylene?

Ans: Ethylene

Q4. What are polymers?

Ans: Being chains of monomer more than one monomer combine to form a polymer a plastic molecule.

Q5: What is the difference between addition and condensation polymerization?

Ans: In addition polymerization, the addition of monomers happens with no by-products whereas, in condensation polymerization, the polymers are formed due to the condensation of more than one different monomer resulting in the formation of small molecules such as water, ammonia, etc., as by-products.

Q6. What is IUPAC Name?

Ans: IUPAC stands for “International Union of Pure and Applied Chemistry” (IUPAC). In Organic chemistry, IUPAC nomenclature is a method used to name organic chemical compounds.

Q7. What is oxidation and reduction reaction in electrolysis process? 

Ans: Oxidation is the loss of electrons and reduction is the gain of electrons. or Oxidation is the gain of oxygen, reduction is the loss of oxygen.

Q8. What is titration?

Ans: Titration is a process to determine the molarity of a acid or a base.  

Q9. Why graphite rod is used in dry cell?

Ans. Graphite has free electrons and it is a good conductor of electricity.

Q10. Tell me any two uses of dry cell?

Ans. Remote controls and wall-clocks.

Q11. Difference between a primary cell and secondary cell?

Ans: Primary cells undergo irreversible reactions whereas secondary cells undergo reversible reactions and mainly secondary cells can be used by recharging but primary cells are not re-usable as they cannot be recharged.

Q11. What is the basicity of H2SO4 ?

Ans: 2.

class 12 chemistry practical viva questions with answers

Q12. What is indicator ?

Ans: Indicator is a chemical substance which changes colour at the end point.

Q13. When red litmus paper turns blue?

Ans: In base or an alkali red litmus paper turns blue.

Q14. When blue litmus turns red?

Ans: In acid blue litmus paper turns red.

Q15. Define Electrolysis process?

Ans:

Q16. What is Electroplating?

Ans:

Q17. State faraday’s first law of electrolysis in chemistry?

Ans:

Q18. What is cation and anion?

Ans:

Q19. What is the pH of urea?

Ans:

Q20. Who invented ph?

Ans:

Q21. Explain vulcanization of rubber?

Ans:

Q22. Tell me Chemical properties of cement?

Ans:


Plus Two All Subjects Practical Viva Questions & Answers


Importance of Plus Two Chemistry Practical Viva Questions & Answers

All students should know the plus two Chemistry practical viva questions to enhance their preparation in the right direction for the examinations. It will help the students to get an answer and help them to manage their time during the exam effectively.


Plus Two All Subjects Practical Records

Share:

0 comments:

Post a Comment

Plus One (+1) Previous Year Question Papers

Plus One (+1) Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Physics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Chemistry Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Maths Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Zoology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Botany Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Computer Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Computer Application Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Commerce Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Humanities Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Economics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) History Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Islamic History Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Psychology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Sociology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Political Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Geography Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Accountancy Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Business Studies Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) English Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Hindi Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Arabic Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Kaithang Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Malayalam Previous Year Chapter Wise Question Papers

Plus Two (+2) Previous Year Question Papers

Plus Two (+2) Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Physics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Chemistry Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Maths Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Zoology Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Botany Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Computer Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Computer Application Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Commerce Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Humanities Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Economics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) History Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Islamic History Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Psychology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Sociology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Political Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Geography Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Accountancy Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Business Studies Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) English Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Hindi Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Arabic Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Kaithang Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Malayalam Previous Year Chapter Wise Question Papers
Copyright © Hsslive