Hsslive.co.in: Kerala Higher Secondary News, Plus Two Notes, Plus One Notes, Plus two study material, Higher Secondary Question Paper.

Saturday, April 24, 2021

Plus Two Physics Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Physics Practical Viva Questions and Answers
Plus Two Physics Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Physics Practical Viva Questions and Answers: In this article, we will provide some of the most asked practical viva questions and answers asked in the Plus Two Physics Practical exam each year. We have compiled this list from viva questions from analysis of previous practical exams and collected these Plus Two Physics Practical Viva Questions and Answers for students preparing for upcoming Physics practical exams.


Plus Two Physics Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Physics Practical Viva Exam. A necessary evil. Most students break out in a cold sweat at the mere thought. How do I prepare? What are they going to ask me? What should I ask them? Those are just a few of the questions that run through the mind of the average student.

Board

SCERT, Kerala

Class

Plus Two

Subject

Physics

Exam

Practical

Study Materials

Viva Q&A

Provider

Hsslive.co.in

Plus Two All Subject Practical Viva Q&A

Click Here


How to get Plus Two Physics Practical Viva Questions?

  1. Visit our website of hsslive.co.in
  2. Search for Plus Two Practical Viva Questions and Answers
  3. Now look for Plus Two Physics Practical Viva Questions and Answers.
  4. Bookmark this page for preparing for Plus Two Physics Practical Viva Exam.

Plus Two Physics Practical Viva Questions & Answers

We have listed below the list of most asked plus two Physics practical viva questions along with answers of each below:

PRACTICAL BASED QUESTION

1. OHM’S LAW

1. A constant potential difference is maintained across two resistors of resistances R1 and R2 (R2<R1). In which conductor less current will flow and why?

Ans; Resistor R1 ; since current is inversely proportional to resistance.

2. Give examples of ohmic and non ohmic conductors.

Ans. Ohmicconductor :- magnet at constant temperature,Non ohmicconductor :- electric bulb, diodes

3.In the Ohm’s law experiment, if the position of ammeter and volt meter are interchanged, what happens to the measurement readings?

Ans. If both are ideal instruments, they will show any reading.

4. Two resistors of resistance R and 2R connected in parallel and the combination are connected in series with another resistor of resistance 4R, (a) find the ratio of current in parallel combination.

(b) If a supply of V volt is connected across the free terminals, what is the ratio of potential difference between the junctions?

Ans:- (a) 2 : 1 (b) 1 : 6

5. In the Ohm’s law experiment copper wire and nichrome wire are used for the same length and area of cross section. Of the two wires which has higher resistivity? If nichrome wire and the

copper wire are interchanged? Is Ohm’s law still valid?

Ans :-Nichrome wire has higher resistivity. 

6. What is resistivity ?

Ans : It is defined as the resistance offered by a wire of unit length and unit area of cross section.

7. Write the dimension of resistance and resistivity.

Ans :- [ M L2 T-3A-2 ] and [ M L3 T-3A-2 ]

8. What is the S I unit of conductivity?

Ans :- Ohm-1 m-1.

1. Meter Bridge & Potentiometer Worksheet 1 Name of The Chapters-Meter Bridge & Potentiometer 1 In a meter Bridge, the balance point is found to be at 39.5 cm from its zero end, when the resistor R is 12.5Ω. Determine the value of resistance X.

2. Why are the connection between resistors in a meter Bridge made of thick copper strips?

3. What happens if the galvanometer & cell are interchanged at the balance point of the bridge? Would the galvanometer will show any current?

4. In a meter bridge exp., balance point was observed at distance ‘l’ from its zero end.

(i) The values of known resistors R and X were doubled and then interchanged. What would be the new position of new balance point?

(ii) If the galvanometer and battery are interchanged at the balance point, how will the balance point get affected?

5. In a meter bridge exp., the balance point is found to at 40 cm from its zero end. When the resistor Y is of value 20 Ω is in the right gap of the meter bridge & unknown resistor X is in the left gap. Calculate the balancing length if X and Y are interchanged. 

6. In a meter bridge, two unknown resistors R and S are connected in the left and right gap respectively and the null point is found at a distance of 40 cm from the zero end. If a resistance of 12 Ω is connected in parallel with S, the null point occurs at 50 cm from zero end. Determine the values of R and S.

7. What do you mean by potential gradient?

8. A student uses a cell of emf 2 V and found the balance point at distance 350 cm. When a cell of unknown emf is attached and balance point shift 150 cm ahead than previous. Find the unknown emf.

9. The balance points in a potentiometer experiment is found to be at 600 cm and 400 cm respectively by using a known resistance 50 Ω and a cell of emf 6 V. Find the internal resistance of the cell.

10. In a potentiometer arrangement , a cell of emf 1.25 V gives a balance point at 35 cm length of the wire. If the cell is replaced by another cell and the balance point shifts to 63 cm. What is the emf of the second cell? Worksheet 1 Name of The Chapters- Meter Bridge & Potentiometer ANSWER

1. R/X= 39.5/100-39.5 =39.5/60.5 =0.65 , so X= R/0.65= 12.5/0.65= 1.9 Ω

2. To minimize resistance of the connection which are not accounted for in the bridge formula.

3. The galvanometer will show no current.

4. (i) new balance point= 100-l

(ii) No change in the position of balance point.

5. l= 60 cm.

6. R/S= 40/60 =2/3

Now, R/S

eq = 50/50 = 1

R(12 +S)/12 S= 1 , on solving we get S= 6 Ω & R= 4 Ω

7. Potential drop per unit length is called potential gradient.

8. ε1 / ε2=l1/l2=350/500= 7/10 so, ε2 = 10 x 2/7 =20/7 V

9. r= (l1/l2-1) R=(600/400-1) x 50 = 25 Ω

10. ε2 = 1.25 x 63/35 =2.25 V

3. CONVERTION OF GALVANOMETER INTO AMMETER AND VOLTMETER.

1. What is the resistance of an ideal ammeter?

2. What is the resistance of an ideal voltmeter?

Important viva-voce question of physics class 12

Physics Practical Viva Questions with answers for class 12th

Q1. Least count of Vernier Calliper ?
Ans. 0.01cm

Q2. Least count of Screw guaze ?
Ans. 0.001cm

Q3. State Ohms law?
Ans. So long as the physical state of the conductor remains the same, the current (I) through the conductor passed is directly proportional to the potential difference(V) between those terminals..

Q4. On which principle Sonometer experiment is based on?
Ans. Resonance.

Q5. Why we are putting the rubber pad inside the flask in Resonance Tube experiment.?
Ans.

Q6. Why We use Vernier Calliper?
A.It is used to measure the inner diameter of a solid sphere, outer diameter of solid sphere and the depth of a cylinder.

Q7. Why We use Screw Gauze?
A.It is used to measure the diameter of a cylindrical wire that means a metal normal copper wire or else metal wire.

Q8. Hooke’s Law?
Ans. Within elastic limit, stress given to a body is directly proportional to strain observed in the body or simple you can say stress is is directly proportional to strain.

Q9. S.I Unit for Frequency?
Ans. Hertz(Hz).

Q10. Use of Multi-meter?
A. Used for :
knowing the resistors values,
calculate battery voltage in volts,
to measure  the current flowing in circuit,
current of household connection as well ,
check the continuity of a given wire,
to check the LED,
know the Beta value of transistor.
to check the diode. 

Q11. How to make NAND gate using AND and OR gate?

update soon..

Q12. State the principle of a potentiometer?

Ans: It states that when a constant current(I) flows through a wire of uniform cross sectional area, the potential difference(V) between its two points is directly proportional to the length(L) of the wire between those two points.

Q13. Define figure of merit of a galvanometer?

Ans: When a coil carrying current (I) is placed in a radial magnetic field, the coil experiences a deflection θ which is related to I as I = kθ, where k is a constant of proportionality and is termed as figure of merit of the galvanometer.

Q14. Define principle axis of a convex lens?

Ans: The principal focus of a convex lens is defined as the point on which the principal axis of the light is parallel to the principal axis which converges after the refraction from the lens.

Q15. What are the differences between primary and secondary cell?

Ans.

Primary Cell Secondary Cell
A primary cell cannot be recharged A secondary cell can be recharged
Reaction is irreversible Reaction is reversible
Easy in use Difficult compared to primary cell
They can be used for limited time They can be used for longer time
Example- dry cell, daniel cell example lead-acid cell, nickel-cd cell

Q16. How does an LED emit light?

Q17. What is the difference between an ordinary diode and an LED?

Ans:

Diode LED
They converts energy into heat They converts energy into light
Reverse Breakdown Voltage value is high Reverse Breakdown Voltage value is low
Diode emits light LED converts the ac to dc
Ex materials-Silicon, Germanium ex materials- gallium arsenide

Q18. What is superposition principle?

Q19. What is meant by least count?

Q20. What are the factors affecting internal resistance?

Q21. What is the use of Galvanometer?

Q22. What is meant by order of spectrum?

Q23. What is diffraction?

Q24. What is meant by magnetic meridian?

Q25. What is a solar cell?

Q26. What is Photo electric effect?

Q27. What is Work function?

Q28. 1 Newton = __________dyne.?

Q29. What is stopping potential?

Q30. Define moment of inertia.?

Ans: A rotating body performing angular acceleration, which is the sum of the products of the mass of each particle in the body with the square of its distance from the axis of rotation.

Q31. What is the least count of a spectrometer?

Above are the few listing of “important questions for class 11 and class 12 physics with answers” in later time i will upload more questions if you have any query you can comment below into comment box.


Plus Two All Subjects Practical Viva Questions & Answers


Importance of Plus Two Physics Practical Viva Questions & Answers

All students should know the plus two Physics practical viva questions to enhance their preparation in the right direction for the examinations. It will help the students to get an answer and help them to manage their time during the exam effectively.


Plus Two All Subjects Practical Records

Share:

0 comments:

Post a Comment

Plus One (+1) Previous Year Question Papers

Plus One (+1) Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Physics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Chemistry Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Maths Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Zoology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Botany Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Computer Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Computer Application Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Commerce Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Humanities Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Economics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) History Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Islamic History Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Psychology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Sociology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Political Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Geography Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Accountancy Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Business Studies Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) English Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Hindi Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Arabic Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Kaithang Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Malayalam Previous Year Chapter Wise Question Papers

Plus Two (+2) Previous Year Question Papers

Plus Two (+2) Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Physics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Chemistry Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Maths Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Zoology Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Botany Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Computer Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Computer Application Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Commerce Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Humanities Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Economics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) History Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Islamic History Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Psychology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Sociology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Political Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Geography Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Accountancy Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Business Studies Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) English Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Hindi Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Arabic Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Kaithang Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Malayalam Previous Year Chapter Wise Question Papers
Copyright © Hsslive