Hsslive.co.in: Kerala Higher Secondary News, Plus Two Notes, Plus One Notes, Plus two study material, Higher Secondary Question Paper.

Monday, March 7, 2022

इयत्ता पाचवी ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरज मराठी स्वाध्याय PDF

 

इयत्ता पाचवी ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरज मराठी स्वाध्याय PDF
इयत्ता पाचवी ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरज मराठी स्वाध्याय PDF


या लेखात, आम्ही ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरज विषयासाठी इयत्ता पाचवी मराठी सोल्यूशन्स देऊ. इयत्ता पाचवी मधील विद्यार्थी पाठ्यपुस्तकांमध्ये उपस्थित असलेल्या व्यायामांसाठी प्रश्न आणि उत्तरे डाउनलोड आणि कॉपी करण्यास सक्षम असतील.

इयत्ता पाचवी ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरजाच्या पुस्तकात महाराष्ट्र बोर्डाच्या अभ्यासक्रमातील सर्व प्रश्नांचा समावेश आहे. येथे सर्व प्रश्न पूर्ण स्पष्टीकरणासह सोडवले आहेत आणि डाउनलोड करण्यासाठी विनामूल्य उपलब्ध आहेत. महाराष्ट्र बोर्ड इयत्ता पाचवी ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरजाचे पुस्तक खाली दिले आहे. आम्‍हाला आशा आहे की आमच्‍या इयत्‍ता पाचवी वीच्‍या ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरजाचे पुस्‍तक तुमच्‍या अभ्यासात मदत करेल! जर तुम्हाला आमचे इयत्ता पाचवी चे पुस्तक आवडले असेल तर कृपया ही पोस्ट शेअर करा.


इयत्ता पाचवी ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरज स्वाध्याय

मंडळाचे नाव

Maharashtra Board

ग्रेडचे नाव

पाचवी

विषय

ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरज

वर्ष

2022

स्वरूप

PDF/DOC

प्रदाता

hsslive.co.in

अधिकृत संकेतस्थळ

mahahsscboard.in


समाधानासह महाराष्ट्र बोर्ड आठवा स्वाध्याय कसे डाउनलोड करायचे?

महाराष्ट्र बोर्ड पाचवी स्वाध्याय PDF डाउनलोड करण्यासाठी खालील स्टेप्स फॉलो करा:

  1. वेबसाइट- Hsslive ला भेट द्या. 'स्वाध्याय' लिंकवर क्लिक करा.
  2. महा बोर्ड पाचवी स्वाध्याय PDF पहा.
  3. आता महाराष्ट्र बोर्ड पाचवी स्वाध्याय तपासा.
  4. डाउनलोड करा आणि भविष्यातील संदर्भांसाठी जतन करा.

इयत्ता पाचवी ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरज स्वाध्याय उपाय

इयत्ता पाचवी स्वाध्याय मधील विद्यार्थी खालील लिंक्सवरून ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरजाचे उपाय डाउनलोड करू शकतील.


5th Std EVS 1 Digest Chapter 17 Clothes – Our Necessity Textbook Questions and Answers

 

1. Write the names of those objects in the list below that you would like to own.

Question 1.
Write the names of those objects in the list below that you would like to own.

  1. Water bottle
  2. Ball
  3. Marbles
  4. Laptop
  5. Flower pot
  6. Mobile phone
  7. Bicycle
  8. Scooter
  9. Photoframe
  10. Tiffin box

Which of these objects will you use yourself?

2. Make a note of the clothes you would choose to wear on a ‘traditional day’.

3. The names of some States are given in the table below. Write the names of the fabric or garments they are famous for.

State Fabric/Garment
Maharashtra  
Gujarat  
Punjab  
Odisha  
West Bengal  
Karnataka  

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 17 Clothes – Our Necessity Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
Wanting clothes and really ………………. them are different things.
(a) needing
(b) kneading
(c) threading
Answer:
(a) needing

Question 2.
Wanting things when we do not need them is simply ……………….., not necessity.
(a) need
(b) greed
(c) desire
Answer:
(c) desire

Question 3.
The diversity in clothes is a part of the in our country.
(a) varsity
(b) diversity
(c) city
Answer:
(b) diversity

Question 4.
During the evolution of man, his ……………… went through many changes.
(a) clothes
(b) body
(c) hairstyle
Answer:
(b) body

Question 5.
We see a variety in the ………………… used by man through the ages.
(a) clothes
(b) utensils
(c) roads
Answer:
(a) clothes

Question 6.
After man began to hunt, he wore the ………………… of animals he had killed.
(a) bones
(b) skins
(c) horns
Answer:
(b) skins

Question 7.
…………………. has given us enough to fulfill everyone’s needs.
(a) Trees
(b) Rocks
(c) Nature
Answer:
(c) Nature

Question 8.
Man must give priority to his ………………….. and not desires.
(a) needs
(b) clothing
(c) fashion
Answer:
(a) needs

Question 9.
……………….. was famous worldwide for its textile mills.
(a) Chennai
(b) Delhi
(c) Mumbai
Answer:
(c) Mumbai

Question 10.
……………… became an important hub for financial activity in India.
(a) Goa
(b) Bangalore
(c) Mumbai
Answer:
(c) Mumbai

Question 11.
The clothes worn in different regions of the country are different depending on the local …………. .
(a) climate
(b) job
(c) trends
Answer:
(a) climate

Answer in one sentence:

Question 1.
Under what conditions can attraction to clothes turn to greed.
Answer:
When we are attracted towards the clothes shown in advertisements on TV or hoardings, this attraction can turn to greed.

Question 2.
Name some sarees from different parts of India.
Answer:
Lucknow chikan, Kashmir silk, Benarasi silk, Kadiyal, Pitambari, Pochampalli, Narayanpet, Kanjivaram, Patola and Mysore silk are some types of sarees from different parts of India.

Question 3.
Why have a variety of fabrics and costumes come into use?
Answer:
A variety of fabrics and costumes have come into use due to the diverse climatic conditions in different parts of the country.

Question 4.
How have these fabrics and costumes become available in all places?
Answer:
Due to better transport facilities, these fabrics and costumes have become available in all places.

Question 5.
When can nature take care of us?
Answer:
When man gives priority to his needs and not desires, only then will nature be able to take care of us all.

Question 6.
Why did Mumbai become a big centre for textile?
Answer:
The humid weather facilitated the manufacture of long thread for making cloth. That is why, Mumbai became a big centre for textile.

Question 7.
How did Mumbai become an important hub for financial activity in India?
Answer:
The flourishing cloth industry attracted workers from all over the country who came and settled here. From then on, Mumbai became an important hub for financial activity in India.

Question 8.
Why are clothes worn in different regions of the country different?
Answer:
The clothes worn in different regions of the country are different depending on the local climate.

Answer the following in brief:

Question 1.
List some of the textile specialties of Maharashtra.
Answer:
The examples of the textiles that are the specialties of Maharashtra are:

  1. The Paithani of Paithan.
  2. Yeola, Himroo shawls of Aurangabad.
  3. Bedsheets and bed spreads from Solapur.
  4. Handloom and powerloom cloth from Ichalkaranji.

Question 2.
On evolving, why did man feel the need for clothes?
Answer:

  1. During the evolution of man, his body went through many changes.
  2. One of the prominent changes was the reduction in the amount of body hair.
  3. As a result, he began to need protection from the elements in certain weather conditions.
  4. Thus arose the need for clothes.

Question 3.
Showcase the variety in the clothing used by man through the ages.
Answer:
1. In prehistoric times, man did not find the need to wear clothes. Later he began using the bark and leaves of trees.
2. After that he began to hunt and used the skins of animals that he killed.
3. Later he learnt to make yam from materials like cotton, wool.
4. From then on he began to use cotton cloth in a variety of ways.

Try this:

Question 1.
Visit people in your surroundings who often take shelter at places like railway or bus stations, brick kilns open grounds etc. Discuss the following points with them and make notes.

Question 1.
What is the total number of clothes they have?
Answer:
One pair which is worn and probably another pair if someone has been charitable to them.

Question 2.
What do they wear in summer?
Answer:
They do not have a choice, as they wear whatever is given to them, no matter the fit or how oversized it is.

Question 3.
What kind of clothes do they wear in winter?
Answer:
They wear layers of clothes one top of another just to ward off the winter as they cannot afford woollens nor have much shelter.

Question 4.
What clothes do they use during the monsoon season?
Answer:
They wear the same clothes that are available to them and mostly they cover themselves with a plastic sheet to protect themselves from rain.

Question 4.
What do they wear to functions and festivities?
Answer:
They do not get a chance to visit any function nor can they afford any festivities. If at all they go to any functions, they go as labourers or maids. So, they wear their daily clothes.

Question 5.
How many times a day do they change their clothes?
Answer:
Only once when they bathe, that too if they get water.

Question 6.
What did you realise from the activity above?
Answer:
I realise that I have too many clothes than I really require.

During a visit to textile industry obtain information about the following points:

Question 1.
What industry is this?
Answer:
Cottage industry/ smaH scale industry

Question 2.
What is the product of this industry?
Answer:
They are producing cloth.

Question 3.
What raw material is used to produce this fabric?
Answer:
Cotton bales and yams of thread is used to produce this fabric.

Question 4.
From where does this raw material come?
Answer:
From the farms in the nearby areas.

Question 5.
In what form is the raw material obtained?
Answer:
The raw material is obtained in the form of cotton.

Question 6.
Where is the finished product sent for sale?
Answer:
The finished product is sent to local and retail shops.

Question 7.
In which season are these textiles mainly used?
Answer:
These textiles are mainly used in monsoon and winter i.e. when the climate is humid.

Question 8.
What kinds of workers are needed for this industry?
Answer:
People with little or no education, but highly skilled to do their job.

Question 9.
Where do these workers come from?
Answer:
These workers come from remote villages in search of job in cities or from areas nearby the industry.

Question 10.
In what way have centres of textile industry changed since the olden days?
Answer:
Early days they had machines run by man power. Nowadays, every machine is run on electric power and production is swift and efficient.

Question 11.
What problems are encountered in this industry?
Answer:
It is difficult to get skilled labourers who will work honestly for long hours for a very miserable salary.

3. To find out more about the different varieties of clothes, visit a clothes market with your parents. Discuss the points given below, with the people there and make notes.

Question 1.
Look at the variety of clothes and make a list of their names.
Answer:
Salwar Kameez, saree, trousers, jeans, T-shirts, formar and informal shirts, dresses, skirts, tops, shorts etc.

Question 2.
Which of these are meant only for children, for adults or for aged people?
Answer:
For children – Shorts, skirts, tops, t-shirts, jeans
For adults – Trousers, shirts, jeans, tops, sarees etc.
For aged people – Sarees, salwar kurta, dhoti, shirts etc.

Question 3.
Find out about the various types of sarees.
Answer:
Lucknow chikan, Kashmir silk, Benarasi silk, Kadiyal, Pitambari, Pochampalli, Narayanpet, Kanjivaram, Patola, Mysore silk etc.

Question 4.
Note down the names of places famous for their sarees.
Answer:
Paithan, Lucknow, Benaras, Kashmir, Kamatak etc.

Talk to the elderly people in your family or locality to obtain this information.

Question 1.
What clothes did they wear during their childhood? Make a list of the clothes they name.
Answer:
Frock for girls and shorts and shirt for boys.

Question 2.
Take the list to a cloth/garment shop and see which of these clothes in your list are available there.
Answer:
It will be available in very few shops.

Question 3.
Find out which of the clothes are not worn any more.
Answer:
Half saree, Pawdaa, Lungi, Dhoti, Lugda etc.

Question 4.
Find out the places where these clothes used to come from.
Answer:
These clothes come from different states of India.

Question 5.
Find out why these clothes went out of use.
Answer:
People in urban areas mostly wear western clothes so they do not find these clothes trendy any more.

Glossary:

1. hub – the effective centre of an activity.
2. facilitated – made easy or easier
3. kilns – furnaces or ovens for making bricks.


इयत्ता पाचवी evs स्वाध्याय उपाय

निष्कर्ष

आम्हाला आशा आहे की महाराष्ट्रावरील हा लेख तुम्हाला 'पाचवी ईव्हीएस भाग १ कपडे – आमची गरज स्वाध्याय' मदत करेल. तुम्हाला काही प्रश्न असल्यास, त्यांना खाली टिप्पणी विभागात मोकळ्या मनाने पोस्ट करा. आम्ही लवकरात लवकर तुमच्याकडे परत येऊ.
Share:

0 Comments:

Post a Comment

Plus Two (+2) Previous Year Question Papers

Plus Two (+2) Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Physics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Chemistry Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Maths Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Zoology Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Botany Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Computer Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Computer Application Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Commerce Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Humanities Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Economics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) History Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Islamic History Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Psychology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Sociology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Political Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Geography Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Accountancy Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Business Studies Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) English Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Hindi Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Arabic Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Kaithang Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Malayalam Previous Year Chapter Wise Question Papers

Plus One (+1) Previous Year Question Papers

Plus One (+1) Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Physics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Chemistry Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Maths Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Zoology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Botany Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Computer Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Computer Application Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Commerce Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Humanities Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Economics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) History Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Islamic History Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Psychology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Sociology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Political Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Geography Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Accountancy Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Business Studies Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) English Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Hindi Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Arabic Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Kaithang Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Malayalam Previous Year Chapter Wise Question Papers
Copyright © HSSlive: Plus One & Plus Two Notes & Solutions for Kerala State Board About | Contact | Privacy Policy