Hsslive.co.in: Kerala Higher Secondary News, Plus Two Notes, Plus One Notes, Plus two study material, Higher Secondary Question Paper.

Saturday, April 24, 2021

Plus Two Geography Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Geography Practical Viva Questions and Answers
Plus Two Geography Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Geography Practical Viva Questions and Answers: In this article, we will provide some of the most asked practical viva questions and answers asked in the Plus Two Geography Practical exam each year. We have compiled this list from viva questions from analysis of previous practical exams and collected these Plus Two Geography Practical Viva Questions and Answers for students preparing for upcoming Geography practical exams.


Plus Two Geography Practical Viva Questions and Answers

Plus Two Geography Practical Viva Exam. A necessary evil. Most students break out in a cold sweat at the mere thought. How do I prepare? What are they going to ask me? What should I ask them? Those are just a few of the questions that run through the mind of the average student.

Board

SCERT, Kerala

Class

Plus Two

Subject

Geography

Exam

Practical

Study Materials

Viva Q&A

Provider

Hsslive.co.in

Plus Two All Subject Practical Viva Q&A

Click Here


How to get Plus Two Geography Practical Viva Questions?

  1. Visit our website of hsslive.co.in
  2. Search for Plus Two Practical Viva Questions and Answers
  3. Now look for Plus Two Geography Practical Viva Questions and Answers.
  4. Bookmark this page for preparing for Plus Two Geography Practical Viva Exam.

Plus Two Geography Practical Viva Questions & Answers

We have listed below the list of most asked plus two Geography practical viva questions along with answers of each below:

1. The technique of cartography in geography refers to –

a) Geo-Informatics

b) Field Survey methods

c) Skill of Map making

d) Statistical Techniques

Ans. c) Skill of Map making

2. Which one of the following gas in the atmosphere acts as a filter and absorbs the ultra-violet radiations and shield life on the earth from intense, harmful form of energy.

a) Oxygen

b) Ozone

c) Nitrogen

d) Carbon-di- oxide.

Ans. b) Ozone gas

3. Stalactites and stalagmites are the depositional features related to which type of landforms?

a) Karst topography

b) Glaciers

c) Running Water

d) Ocean Currents

Ans.a) Karst topography

INFERENTIAL TYPE

4. The interactions between the physical environment and human being has been very clearly described by a poet in the following line,“You created the soil, I created the cup, you created night, I created lamp, you created wilderness, and I created flower beds”.What inference will you derive from the lines above?

a) Humanised Nature

b) Naturalised human beings.

c) Synthesis of Nature and Human being

d) All the above.

Ans: C) Synthesis of Nature and Human beings

5. The continental drift theory put forward by Alfred Wegner advocated that all the continents are formed of a single continental mass, called Pangaea. In support of his theory he gave variety of evidences. Which one of the following evidence does not support this concept?

a) Placer deposits

b) Distribution of fossils

c) Conventional current theory

d) Jig-saw-fit.

Ans.c) Conventional current theory

HIGHER MENTAL ABILITY TYPE

6. The captain of a ship observed that it was local noon. He turned on the radio and listened to the 7.00 a.m. B.B.C. news. What was his longitude at that point of time?

a)75 E

b) 75 W

c) 20 E

d) 65 W

Ans. a) 75 E

7. During the photosynthesis, carbon- di -oxide combines with water in the presence of sunlight to form: ____________________

a) proteins

b) carbohydrates

c) amino acids

d) vitamins

Ans. b) Carbohydrates

8. If the surface air pressure is 1,000 mb, the air pressure at 1 km above the surface will be________________:

a) 700 mb

b) 600 mb

c) 1,300 mb

d) 1,100 mb

Ans. d) 1,100 mb

MULTI DISCIPLINARY TYPE

9. Bio-geography is a sub-branch of geography and is closely related to which field of Science.

a) Physics related to Astronomy

b) Botany related to Ecology

c) Mathematics related to Statistics

d) Geology related to Earth Science

Ans. b) Botany related to Ecology

10. Which one of the following disciplines attempt temporal synthesis?

a) Sociology

b) Anthropology

c) Geography

d) History

Ans. d) History

11. A mineral is a naturally occurring inorganic substance, having an orderly atomic structure and a definite chemical composition and physical properties. To which discipline of science can you correlate this definition of mineral.

a) Physics

b) Chemistry

c) Biology

d) Astronomy

Ans b) Chemistry

CONSTRUCT QUES. BASED ON ANSWERS

12. Read the following passage and frame a question:

“The long term average rainfall for the country is 1160 mm: which is the highest anywhere in the world for a country of comparable size. The annual rainfall however fluctuates widely leads to --- ----------------------------------------------------------”.

a) Farming is restricted to a few areas.

b) Underground water is not recharged.

c) There is inadequate water for urban areas.

d) There are frequent droughts in some areas and floods in other.

Ans: What happens if the annual rainfall fluctuates?

13. “In India, debris, avalanches and landslides occur very frequently in the Himalayas”.

Ans. what is the weather disturbances happen in Himalayas? 


Plus Two All Subjects Practical Viva Questions & Answers


Importance of Plus Two Geography Practical Viva Questions & Answers

All students should know the plus two Geography practical viva questions to enhance their preparation in the right direction for the examinations. It will help the students to get an answer and help them to manage their time during the exam effectively.


Plus Two All Subjects Practical Records

Share:

0 comments:

Post a Comment

Plus One (+1) Previous Year Question Papers

Plus One (+1) Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Physics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Chemistry Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Maths Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Zoology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Botany Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Computer Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Computer Application Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Commerce Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Humanities Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Economics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) History Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Islamic History Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Psychology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Sociology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Political Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Geography Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Accountancy Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Business Studies Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) English Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Hindi Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Arabic Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus One (+1) Kaithang Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus One (+1) Malayalam Previous Year Chapter Wise Question Papers

Plus Two (+2) Previous Year Question Papers

Plus Two (+2) Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Physics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Chemistry Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Maths Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Zoology Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Botany Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Computer Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Computer Application Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Commerce Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Humanities Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Economics Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) History Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Islamic History Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Psychology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Sociology Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Political Science Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Geography Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Accountancy Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Business Studies Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) English Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Hindi Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Arabic Previous Year Chapter Wise Question Papers, Plus Two (+2) Kaithang Previous Year Chapter Wise Question Papers , Plus Two (+2) Malayalam Previous Year Chapter Wise Question Papers
Copyright © Hsslive